Udbudsprojekt

16. august 2023

2 minutters læsetid

Når man snakker om byggeprojekter, kan du have hørt om begrebet "udbudsprojekt" og muligvis også "hovedprojekt". Men hvad indebærer det, og er det noget, du bør overveje at bruge til dit projekt? Lad os udforske denne proces og se, om den passer til dine behov.
Gå tilbage

Et udbudsprojekt er en formaliseret proces, hvor en bygherre oftest sammen med sin bygherrerådgiver inviterer entreprenører til at afgive tilbud på et byggeprojekt. Formålet er at skabe konkurrence mellem entreprenører og sikre, at projektet udføres på en retfærdig og konkurrencedygtig måde. Men det gavner også dig som bygherre, da du får mulighed for at sammenligne priser.

Skal du bruge et udbudsprojekt til dit husprojekt? 

Det afhænger af forskellige faktorer. Som oftes er det en god idé at have en budrunde, som kommer i takt med et udbudsprojekt. Nogle ved allerede med sikkerhed, hvem de vil have til at bygge deres kommende projekt, og behøver derfor ikke en budrunde. Her kaldte man det før i tiden for et hovedprojekt, når det ikke skulle udbydes i en budrunde. Dette kan man stadig godt sige i dag, men i offentlig tale er de to faser lagt sammen og hedder nu bare udbudsprojekt. Man skal som udgangspunkt derfor altid have et udbudsprojekt. Har du kun brug for arbejdstegninger til entreprenørene, uden at det udbydes til en budrunde, skal du huske at fortælle det til din rådgiver, da du dermed ofte kan få en billigere fase (hos nogle rådgivere). Personligt mener vi dog stadig, det kan være en fordel at sende projektet i udbud. Ved at åbne op for konkurrence mellem entreprenører får du mulighed for at modtage flere tilbud, sammenligne priser, kvalitet og erfaring samt vælge den bedste løsning til dit projekt.

Det er dog vigtigt at bemærke, at udbudsprocessen kan være tidskrævende og kræve en omhyggelig planlægning. Det indebærer udarbejdelse af klare kravspecifikationer, gennemgang af indkomne tilbud og efterfølgende evaluering af dem.

Søg hjælp, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere udbudsprocessen, kan det være en god idé at konsultere en bygherrerådgiver eller en byggekonsulent. 

Vi kan her hos PLEX Arkitekter hjælpe dig med at navigere gennem processen, forberede dokumentationen og sikre, at du får det bedste resultat ud af dit projekt. Fang os på plex@plex-arkitekter.dk, og lad os tage en uforpligtende snak om dit projekt.

Indled en uforpligtende dialog

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Vi kontakter dig inden for 24 timer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram