Vedligeholdelse af husets ydre

24. oktober 2023

4 minutters læsetid

Når du bygger et nyt hus, er det vigtigt at du sætter tankerne over på, hvor meget tid du vil investere i vedligeholdelse af husets ydre rammer. Da det kan være med til at sikre husets levetid, og sikre at du ved hvor meget tid dine valg til huset kræver.
Gå tilbage

Hvor starter man?

Det er en rigtig god ide at tænke vedligeholdelse ind i dit projekt fra starten. Skal det være materialer som som er meget modstandsdygtige i det danske klima, eller skal det være tiltænkt som værende med lidt ekstra vedligeholdelse, for så at kunne få nøjagtig de materialer som du ønsker til dit nye hus.

På længere sigt, vil det som oftest kunne betale sig, at man bruger lidt flere penge og køber kvalitetsprodukter, det kan dog også have en stor indvirkning i ens økonomi. Man skal derfor gøre op med sig selv, hvor man kan spare, og hvor man ikke ønsker at spare. Dog vil “skellettet” på huset oftest ikke være et godt sted at spare, da det også er den der skal stå imod vind og vejr.
Så ønsker man et hus der står i mange år frem, vil det være en god ide, at bruge lidt ekstra her.

Materialevalg og vedligeholdelse

Selvom du vælger de bedste produkter til at stå imod det danske vejr. Vil der som oftest stadig være en form for vedligeholdelse af materialet. Vi har derfor sat nogen elementer op, for at du kan se hvad du måske skal være opmærksom på, inden dit næste materiale valg til dit hus.

Facader

På facaderne af et hus, vil der stortset altid være en form for vedligeholdelse, uanset valget af materiale. Men der er stor forskel på mængden af vedligeholdelse, alt efter hvilken materiale du vælger at bruge.

Næsten vedligeholdelsesfri materialer

Hvis du vælger at gå med murstensfacader, vil de stortset være vedligeholdelsesfrie, da det for det meste kun er fugen der skal vedligeholdes. Da fugerne er med til at gøre facaderne helt tætte, og sørger for at der ikke kommer fugt mellem murstenene, der er derfor vigtigt at man ind i mellem tjekker sine fuger på huset. Hvis man holder øje med fugerne kan de til gengæld også nemt holde 50 år, uden yderligere 

Bruger du derimod stål på facaden, er der som sådan ingen vedligeholdelse at skulle tage hensyn til, det kan dog være en god ide, at gå facaden efter ind i mellem, for at være sikre på, at skruerne stadig er spændte og holder pladerne på plads. Er der en af pladerne som er bøjet eller lign. kan det være en god ide, at få den udskiftet.

Facader med mere vedligeholdelse

Når vi taler både træ og pudsede facader, vil der være en del mere vedligeholdelse.
Træ facader skal males ca. hvert 5-10. år, eller have olie helt ned til hvert år. Derudover vil der næsten altid være nogen bredder/lister der vil gå til over tid, som skal udskiftes. Træet er også et levende produkt, som bevæger sig alt efter kulde og varme. Det kan derfor også være en god ide, at se efter om der er nogen søm der er vandret ud. og enten slå dem i igen, eller udskifte sømmene.

Pudsede facader har ca. samme vedligeholdelses interval, og skal derfor også sørge for at male den hvert 5.-10- år. Pudsede facader er også mere udsatte for frostskader og revner, som ville skulle repareres, for ikke at blive værre.

Vinduer

Der er stor forskel i hvilket vindue du vælger at sætte i huset.
Der findes både plast vinduer, som ikke rigtig kræver nogen vedligeholdelse, udover at huske og smøre hængsler og låsekasser hvert år.Der er også vinduer som er lavet i træ/alu vinduer, disse vinduer er mere hårdføre for vind og vejr. Da alu delen sidder på ydersiden af vinduet, og derfor holder vandet væk fra træet i vinduerne. De kræver derfor ikke meget andet end en rengøring og smøring af låsekasser samt hængsler.Men der findes også rene træ vinduer, som også kræver noget mere vedligeholdelse. Vælger man at få dem malet fra fabrikken, vil man første gang skulle male dem efter ca. 10 år. og herefter vil det skulle være omkring hvert 4.-5. år. Dette afhænger selvfølgelig af, hvilken kvalitets vinduer man har. Vælger man derimod mahogni vinduer, skal de olieres hvert år, for at holde dem vedlige.

pexels-photo-48882jpeg

Tagflader

Der findes en stor variation i hvilken tagflade man kan bruge idag. Man er selvfølgelig begrænset af, hvilken tag-hældning man har på sit hus. Som Kan være med til at bestemme hvilken tagflade man skal have.

Tager man eksempelvis et tegltag, er det minimal af vedligeholdelse, du skal blot sørge for at tjekke tagstenene ind i mellem, og udskifte de tagsten som eventuelt måtte have revner eller ligge løse. Hvis tegltaget er udført korrekt, kan det nemt holde i 50-70 år.

Et pap tage er næsten som et tegltag, næsten vedligeholdelsesfrit. levetiden er dog noget kortere end tegltag, et sted mellem 30-50 år. og har man fladt tag, er det meget vigtigt at man tjekker sin tagflade flere gange om året, for at vandet ikke står i vandpytter, rundt på taget pga. f.eks. blade og andet skidt.

Vedligeholdelsesplan 

Det kan være en rigtig god ide, at få lavet en vedligeholdelsesplan over sit hus, den dag man har valgt materialerne. Da man på den måde kan sikre sig selv for, at man har styr på, hvornår tingen skal laves og vedligeholdes.

Indled en uforpligtende dialog

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Vi kontakter dig inden for 24 timer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram