Kan din kælder blive godkendt til beboelse?

03. oktober 2023

2 minutters læsetid

Hvis din kælder opfylder en række krav, kan det være en mulighed for, at lave beboelse i din kælder, se med herunder, om din kælder opfylder kravene.
Gå tilbage

Hvornår må kælder indgå som beboelse?

Jf. bygningsreglementet BR18 skal din kælder kunne opfylde disse krav, for at kunne omdanne kælder til beboelse:

  • Gulvet skal ligge over det omgivende terræn mod mindst en af kældervæggene. – Dvs. at på mindst en af de udvendige vægge fra rummet du ønsker beboelse i, skal gulvet være over terræn.
  • Du skal som minimum have 2,3 m i lofthøjde, så hvis du måler fra gulv til loft, skal du have mindst 2,3 meter.
  • Der skal mindst være et vindue til det fri, som kan fungere som en redningsåbning. Dette kan enten være en dør, eller et vindue. Åbningen skal være mindst 1,5 m i bredde og højde. Derudover skal det hvis det er et vindue, sidde maks. 1,2 meter over gulv niveau.
  • Der skal være sundt indeklima i rummet, dette kan opnåes med f.eks. mekanisk eller naturlig ventilation.

Disse regler skal kunne opfyldes, da kommunen i meget sjældne tilfælde vil omgå disse regler.

Hvornår skal man så søge om tilladelse til ombygning af kælder?

I et enfamilieshus, må du i egentlig bygge om og renovere/istandsætte din kælder præcis som du ønsker. Du må derfor gerne ændre planløsningen eller konstruktioner. materialer og overflader kan også ændres uden du skal søge om nogen tilladelser hos kommunen.

Skal du derimod ændre din kælder til helt eller delvist blive til beboelse, skal du derimod søge om tilladelse til dette. Hvor det selvfølgelig skal opfylde kravene skrevet ovenfor.

Hvis du påtænker at indrette kælderen med et ny badeværelse, skal dette søges om tilladelse, da det anses som værende en væsentlig ændring af anvendelse. Samt så snart der ændres i kloak og afløbs forhold uanset det er renovering af eksisterende badeværelse eller om der bygges nyt.

Kan jeg selv søge om tilladelse eller hvem kan hjælpe med dette?

Alle private personer kan søge om tilladelse til ændringer på deres bolig, så længe de står som helt eller delvis ejer af grunden ansøgningen drejer sig om.
Det kan være en god idé at spørge hos kommunen inden man begynder at søge om tilladelse, ellers kan du ringe til en bygningskonstruktør/arkitekt, og få dem til at hjælpe med at tjekke op på, om dine ønsker til kælderen kan lade sig gøre.

Indled en uforpligtende dialog

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Vi kontakter dig inden for 24 timer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram